lørdag 27. oktober 2012

Sporløs ferdsel!


I midten av oktober var vi på veiledertur.  B3 studentene hadde veileder ansvaret, for første- og andreårsstudentene. Vi hadde en flott tur i nærområdet, der det var fokus på enkelt friluftsliv. Vi lagde enkle, fine leirplasser, og turen skulle være lite utstyrskrevende. Vi hadde også fokus på sporløs ferdsel, som dette blogginnlegget skal omhandle.


«Forlat plassen slik du selv ønsker å finne den.» (Bursell  2004:216) Når man ferdes i naturen, er det viktig at vi tar med oss all søppel, og  unngår å gjøre store inngrep i naturen.  Når man lager leir, og trenger raier, er det best om man finner nedfallstrær. Til bålet er nedfallstrær ofte ikke egnet. «Døde trær som ligger på bakken er som regel råtne og fuktige. Tørre kvister som fremdeles sitter på trærne er derimot utmerket brensel.» (Bursell 2004:197) Selv om kvistene er døde, er det viktig og ikke drive rovdrift på skogen.
Når man skal etablere leirplass, og innenfor det, bålplass, er det greit å gjøre litt forarbeid. Om det allerede er en etablert bålplass, bruker man den. Hvis ikke det finnes fra før, må man lage en midlertidig en. Bruk en øks eller spade og fjern torven, og beregn god plass, bålet blir alltid større enn man tror. Torven legges tilside, så den kan dekke bålsåret.  På denne måten kan man forlate leirplassen, uten noen særlige spor av inngrep.
Bålplassen som skulle gjøres usynlig.
Foto: Thea Foss von Ahnen



Når man skal pakke ned leiren, er det viktig å legge raier, ved som er til overs, slik at det ser ryddig og fint ut. Bålet må slukkes grundig med vann. Vedrestene/kullrestene må spres, på best mulig måte. Når bålplassen ikke er varm lenger, legges torven tilbake, slik at såret blir helt dekket.  «Målet er å fjerne sporet av bål mest mulig.» (Bursell 2004:216).
Presenning ble brukt til å frakte vann.
Foto: Thea Foss von Ahnen


Bildeserien over viser hvordan vi ryddet leirplassen på veilederturen. Vi hadde leir rett ved en elv, så vi benyttet en presenning til å frakte vann, slik at vi fikk slukket bålet grundig. Vi hadde fyret godt, så bålet hadde blitt større enn vi regnet med. Torven vi hadde var ikke nok. Vi «skrelte» derfor en stein i nærheten for moselaget sitt, og brukte det. Resultatet ble ganske bra.
Sporløs ferdsel!
Foto: Thea Foss Von Ahnen



Litteraturliste:
Jens, Bursell (2004) Friluftsliv, under åpen himmel året rundt, Landbruksforlaget, Oslo s.216,197

Foto:
Eget arkiv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar