onsdag 3. oktober 2012

Å lage bål!


Vi var på kanotur 23-25. august, hvor vi var innom mange spennende tema. Vi hadde kameratredning og teknikktrening med kano, vi bygde gapahuk, hadde livredning og førstehjelp i fjorden, bålbrenning og primussnakk, for å nevne noen. Jeg skal skrive litt om det å lage bål i dette blogginnlegget. Det å kunne lage et bål til forskjellige formål, er noe en hver frilufts-entusiast må kunne.


Bålkos
Foto: (http://fjerde.no/index.php/1396788)
Det første man må tenke på er hvor man skal lage bålet. Området bør være forholdsvis flatt og i le for vinden. Finnes det allerede etablerte bålplasser, bruker man disse. Bålet lager stygge arr i vegetasjonen, så for å få så sporløs ferdsel som mulig holder man seg unna fjell og sva, da bålet kan lage sprekker. Veden man bruker bør være tørr og gjerne av furu eller gran. Bjørkenever og tyri (furuved som er gjennomtrukket av harpiks) er bra å bruke til opptenningen av bålet.

Bålplasser er ikke pent, så bruk de som allerede er laget, eller  tenk på sporløsferdsel! Foto:(http://firekeeper.org/post/215464416/en-fin-liten-balplass-i-skogen-overfor-oss)



Det finnes mange forskjellige typer bål, alt etter hva som er formålet med bålet. Det vanligste bålet er «pyramidebålet». Det bygges opp med små kvister og never i en pyramideform, og bygges utover med større kubber. Dette bålet egner seg godt som kosebål, til grilling av pølser og lignende. Ulempen med «pyramidebål» er at det lett raser sammen, og at det er vanskelig å tilberede annen mat enn pølser på.
Pyramidebål

Pagodebål er et bål som brenner raskt og kraftig (http://home.hib.no/ansatte/ker/uteskoleaktiviteter/lage_b%C3%A5l.htm) og er lett å lage. Man legger to kubber parallelt, med en liten avstand. De to neste kubbene legger man på tvers av de på bunn. Det er vanlig med fire til fem «lag». I midten kan man bygge en liten pyramide med kvist og never til opptenningen. Denne konstruksjonen gir god lufttilgang, og bålet er lett å fyre opp.

Pagodebål

Vinterbål er det bålet som egner seg best om vinteren. Det lages ved at kubbene legges tett ved siden av hverandre, og det neste laget legges på tvers.  «Noen legger våt ved i det nederste laget slik at det brenner sakte og dermed tar det lang tid før bålet smelter seg ned i snøen.  Uansett lønner det seg å hardtrampe snøen under bålet, og noen ganger kan det lønne seg å ta vekk en del av snøen» (http://home.hib.no/ansatte/ker/uteskoleaktiviteter/lage_b%C3%A5l.htm)

Vinterbål

Det finnes enda flere måter å lage bål på, men de tre nevnt ovenfor er de mest brukte i norsk friluftsliv. Man må velge båltype etter hvilket formål man har med bålet. Skal det lages mat på, skal det brenne lenge, gi mye varme osv. Det viktigste er å være trygg på å fyre opp bål, i forskjellige værforhold. Øvelse gjør mester!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar