tirsdag 13. november 2012

Mat på tur!


I uke 45 var B2 på skogtur i Haukåsen-området. Målet for turen var å finne roen, spise god mat og stresse ned. Vi laget flere virkelig gode middager og stresset helt ned. I dette blogginnlegget skal jeg skrive om matlaging i kokegrop, og hvordan man lager en kokegrop.


Kokegrop klar til bålfyring
Foto:http://www.natursekken.no/c1187998/uopplegg/vis.html?tid=1188274


Det kan være stor glede i å lage mat ute, og det er faktisk ikke så vanskelig som man skulle tro. Har man en gjennomtenkt plan, og har gjort forberedelsene sine, kan det bli virkelig bra. Når man lager mat i kokegrop, er det som regel snakk om lammelår, stor kjøttstykker, fisk osv. Det tar selvfølgelig litt tid for dette å bli godt gjennomstekt, og forberedelsene for å lage en kokegrop, tar også litt tid. Derfor bør man begynne i god tid, og planlegge dagen godt.


Man begynner med å grave en grop som er større enn maten som skal oppi. Men pass på å ikke grav for stor, spesielt for dyp. Det kan da bli vanskelig å få fyr på bålet.  «I tillegg må en ha ca 30 knyttneve store steiner, nokså runde i kantene så de ikke lager hull i aluminiumsfolien som maten pakkes inn i.» (https://bora.hib.no/bitstream/10049/202/1/aadland.pdf).  Gropa settes deretter inn med stein, før man tenner et bål, som bør brenne vel en time.


Når bålet har brent ut, fjerner man kullrestene og noen av stenene. Maten, som er dekket av aluminiumsfolie legges ned i gropa, og dekkes helt med varm stein. Deretter fylles gropa igjen med mold. Det er viktig at man er rask i denne prosessen, slik at man beholder så mye varme som mulig. "Et lammelår med bein krever en drøy time steketid" (https://bora.hib.no/bitstream/10049/202/1/aadland.pdf»

Lammelår laget i kokegrop
Foto: http://ingvildsmatblogg.blogspot.no/2010/10/kokegrop-anno-2010.html

Vi gravde kokegropen vår litt for dyp, og hadde problemer med å få god fyr på bålet.Lammelåret var krydret og satt inn med hvitløk. Det tok forholdsvis lang tid å grave frem maten igjen, når den var ferdig, siden gropa var såpass dyp. Lammelåret vårt var heller ikke helt ferdigstekt, så vi etterstekte det på bålet. Men godt smakte det!




Litteraturliste:
Eli K. Aadland, Mat i barnehagen [internett] Tilgjengelig fra https://bora.hib.no/bitstream/10049/202/1/aadland.pdf  [Nedlastet 13.11.12]

Foto:
- http://ingvildsmatblogg.blogspot.no/2010/10/kokegrop-anno-2010.html 
http://www.natursekken.no/c1187998/uopplegg/vis.html?tid=1188274

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar