I uke 45 var B2 på skogtur i Haukåsen-området. Målet for
turen var å finne roen, spise god mat og stresse ned. Vi laget flere virkelig
gode middager og stresset helt ned. I dette blogginnlegget skal jeg skrive om
matlaging i kokegrop, og hvordan man lager en kokegrop.
Kokegrop klar til bålfyring Foto:http://www.natursekken.no/c1187998/uopplegg/vis.html?tid=1188274 |
Det kan være stor glede i å lage mat ute, og det er faktisk
ikke så vanskelig som man skulle tro. Har man en gjennomtenkt plan, og har
gjort forberedelsene sine, kan det bli virkelig bra. Når man lager mat i
kokegrop, er det som regel snakk om lammelår, stor kjøttstykker, fisk osv. Det
tar selvfølgelig litt tid for dette å bli godt gjennomstekt, og forberedelsene
for å lage en kokegrop, tar også litt tid. Derfor bør man begynne i god tid, og
planlegge dagen godt.
Man begynner med å grave en grop som er større enn maten som
skal oppi. Men pass på å ikke grav for stor, spesielt for dyp. Det kan da bli
vanskelig å få fyr på bålet. «I tillegg
må en ha ca 30 knyttneve store steiner, nokså runde i kantene så de ikke lager
hull i aluminiumsfolien som maten pakkes inn i.» (https://bora.hib.no/bitstream/10049/202/1/aadland.pdf). Gropa settes deretter inn med stein, før man
tenner et bål, som bør brenne vel en time.
Når bålet har brent ut, fjerner man kullrestene og noen av
stenene. Maten, som er dekket av aluminiumsfolie legges ned i gropa, og dekkes
helt med varm stein. Deretter fylles gropa igjen med mold. Det er viktig at man
er rask i denne prosessen, slik at man beholder så mye varme som mulig. "Et lammelår med bein krever en drøy time
steketid" (https://bora.hib.no/bitstream/10049/202/1/aadland.pdf»
Lammelår laget i kokegrop Foto: http://ingvildsmatblogg.blogspot.no/2010/10/kokegrop-anno-2010.html |
Vi gravde kokegropen vår litt for dyp, og hadde problemer
med å få god fyr på bålet.Lammelåret var krydret og satt inn med hvitløk. Det tok forholdsvis lang tid å grave frem maten igjen, når
den var ferdig, siden gropa var såpass dyp. Lammelåret vårt var heller ikke helt ferdigstekt, så vi
etterstekte det på bålet. Men godt smakte det!
Litteraturliste:
Eli K. Aadland, Mat i
barnehagen [internett] Tilgjengelig fra https://bora.hib.no/bitstream/10049/202/1/aadland.pdf [Nedlastet 13.11.12]
Foto:
- http://ingvildsmatblogg.blogspot.no/2010/10/kokegrop-anno-2010.html
- http://www.natursekken.no/c1187998/uopplegg/vis.html?tid=1188274
-
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar