torsdag 25. oktober 2012

På langtur med sekk!


I uke 36 var hele B2- friluftsliv på høyfjellstur.  I løpet av uka, erfarte jeg mange ting, som kanskje sier seg selv, men likevel er svært viktig.  Nemlig pakking. Hvor mye klær skal jeg ha med, hvor skal ting ligge i sekken, hva skal det pakkes i? Hvor mye komfort kan jeg ha, på bekostning av vekten? Det var mange spørsmål som svirret i hodet mitt den søndagen jeg skulle pakke til høyfjellsturen.  Men nå har jeg funnet svaret på mange av dem, og skal skrive om pakking i dette blogginnlegget.
En sekk på 65l er stort nok for en ukestur.


Når man skal på langtur i fjellet, er det viktig å holde vekta på sekken nede.  Man drar i ett sett med ull, skalljakke og – bukse.  I sekken skal vi ha med ett ekstra sett med ull, henholdsvis til å sove med.  To par ullsokker, lue, votter og hals er det også plass til. Man har strengt tatt ikke behov for mer klær. En dunjakke kan være god å ha med seg, om man ønsker litt ekstra komfort.  Jo mindre klær, desto mindre veier sekken.
Når man har funnet ut hva som skal være med i sekken, skal den pakkes. Den viktigste erfaringen jeg fikk på høyfjellsturen, var å pakke vanntett. Absolutt alt som kan bli vått, må pakkes i vanntette poser! Det holder ikke å ha regntrekk på sekken. Spesielt det helligste av det helligste; soveposen. Hvis soveposen blir våt, er turen ødelagt. Invester i vanntette pakkeposer, det er verdt pengene.
En variant av vanntette pakkeposer.


Når man skal på lengre turer, er det viktig å ha stor nok sekk, slik at det er plass til alt utstyret inni sekken.  «Man bør pakke slik at det tyngste utstyret kommer nederst og nærmest ryggen.»  (Horgen 2010:114) Derfor er det lurt med stormkjøkken, sovepose og lignende i bunn av sekken.  Ellers bør man tenke praktisk når man pakker sekken, med ting som matpakker, ekstra genser osv. lett tilgjengelig. «Slike ting som spade, søkestang og førstehjelpsutstyr må pakkes slik at det er relativt lett tilgjengelig. Spade og søkestang er i så måte utstyr som det er praktisk å ha på utsiden av sekken.» (Horgen 2010:114)
Liggeunderlag pakket i plast, og en kreativ løsning på tørking av sokker.


Iløpet av høyfjellsturen med 6 dager med MYE regn, lærte jeg at å pakke vanntett gjør turen mye hyggeligere. Det kjæreste jeg eide var det tørre ulltøyet og soveposen jeg hadde i sekken.  Jeg hadde heller ikke behov for mer tøy enn det jeg hadde med meg, overaskende lite. Sekken min hadde en behagelig vekt, noe jeg var glad for når høydemetrene skulle til livs. Øvelse gjør mester, og med mer erfaring, blir jeg nok også enda flinkere til å pakke sekk!

Litteraturliste:
Andre, Horgen (2010) Friluftsveiledning vinterstid,  Høyskoleforlaget Kristiansand, s. 114
Foto:
Eget arkiv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar