fredag 15. november 2013

Klatretur til Frankrike!

I uke 42 og 43 var hele B3 friluftsliv på tur, til Correns, som ligger i Provence, Frankrike. Hovedopplegget var klatring på det lokale cragget i Correns, men vi hadde også ca to studenttema om dagen. Det var en fin blanding av faglig innhold og lek og moro. Vi hadde mye fokus på klatringen, og at vi alle sammen skulle føle oss trygge og sikre på det å lede og det å snu. Jeg har derfor valgt å skrive om det å snu (altså, tre tauet gjennom toppfestet) i dette blogginnlegget.


For det første er det viktig å gjøre nødvendige forberedelser på bakken, før en begynner å klatre. Det er viktig at en har nok ekspresslynger, minimum to skrukarabinere og en kuhale klar. En kuhale er en 120 slynge som en struper i sentralløkka og har en skrukarabiner i enden. Siden en 120 slynge kan være litt lang, er det lurt å lage to overhåndsknuter på kuhalen, slik at en får tre "celler", og kan variere lengden på kuhalen etter hvordan det ser ut på toppen. Av og til er det behagelig å ha en kort kuhale, og av og til en lang.



Når du kommer til snufestet og skal fires ned igjen, må du tre tauet inn i sikringspunktet. Løsningen på dette avhenger av hvordan snufestet ser ut. Dersom det er to limbolter, skal tauet tres gjennom dem. Om det er to limbolter med en kjetting mellom seg, med en ring på midten, skal tauet tres gjennom den, DERSOM den ikke ser slitt og eller utrygg ut. I det tilfellet kan man vurdere å sette igjen en karabiner eller ekspress som backup. Det er bedre å sette igjen en karabiner til 80 kr, enn å deise i bakken. (Trondstad, 2005)

Vigdis har en blå kuhale rundt livet, klar til å klatre som nestemann.


 Jeg tar i dette innlegget utgangspunkt i at det er to  gode limbolter som snufeste. Når en kommer til toppfestet, fester en en vanlig ekspress, og hekter inn tauet, slik en gjør i en mellomforankring. Deretter ber en sikrer om å stramme tauet. Da kan hen henge i tauet og løsne kuhalen en har rundt livet, og feste den i den andre limbolten. Husk å skru karabineren helt igjen. Så ber en sikrer om å få slakk, slik at en kan sjekke at en henger i kuhalen. Når det er sjekket og godkjent, roper en selvforankret. Da gir sikrer ut tau, slik at en kan dra opp ca 1.5 m og slå en åttetallsknute, feste en skrukarabiner i knuta og i sentralløkka. Når den er skrudd igjen, kan en knyte opp den originale åttetallsknuta, og tre tauet gjennom te to limboltene, og deretter knyte seg inn igjen. Så løsner en den doble åttetallsnuta og ber sikrer stramme opp. Stram tauet såpass at en henger i tauet, og avlaster kuhalen, så en ser at det er gjort riktig og holder. Når dette er sjekket, løsne kuhalen, og be sikrer ta deg ned. (Tronstad, 2005)



Det er viktig å bli trygg på å snu på toppfestet, for egen sikkerhet. Den enste måten å bli trygg på, er å gjøre det mange ganger. Mange crag og klatrevegger har etablerte "toppfester" i en slik høyde at en kan stå på bakken og trene på det. Det kan være en fin løsning til man føler seg litt tryggere, og er klar for å trene på det oppe i veggen. Et tips er å snu hver gang, selv om kanskje klatrekompisen din også skal lede ruta etter deg. Da får du det skikkelig inn i fingrene og det blir etterhvert automatisert.

Litteratur 

Tronstad, Stein. 2005. Innføring i klatring. Akilles, Oslo

Foto
Alle foto: Thea Foss von Ahnen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar