torsdag 19. september 2013

Naturbasert turisme i Solund

I uke 37 var B3 på tur til Litle Færøyna, Solund. Vi skulle gjennom et grunnkurs i kajakk og få prøve gamle bruksbåter som færing og bakkejekt. Vi hadde temaer som fisking, med garn og stang, vi hadde orientering til sjøs og vi snakket en del om naturbasert turisme. Naturbasert turisme er en vei mange vil velge etter endt utdanning, så dette blogginnlegget skal handle om nettopp det.
Naust


Naturbasert turisme baserer seg på nettopp naturen. Naturen er en ressurs for reiselivet, og det er naturen som helt eller delvis trekker turistene. Mehemetoglu (2007) definerer naturbasert turisme som menneskers aktiviteter når de besøker naturområder utenfor sine vanlige omgivelser. Mehemetoglu (2007) deler naturbasert turisme inn i noen undersegmenter. Et segment er det han kaller økoturisme, som er en form for turisme som går ut på det å reise til relativt uberørte naturområder, se på plante- og dyrelivet og nyte landskapet. Økoturismen bidrar iform av verning, læring om miljøet og med deres økonomiske bidrag til lokalsamfunnet.


Neste segment Mehemetoglu (2007) forteller om er spennings/eventyrreiser. Det defineres som en reise til en bestemt destinasjon, med et mål om å delta i spennende, grensesprengende aktiviteter, i et naturlig miljø. De aller fleste spenningsreisende ønsker å lære noe på turen sin, men det er som regel ikke naturen som er hovedgrunnen til at de reiser. Det er derfor ikke like stort samsvar mellom spenningsreiser og naturbasert turisme som med økoturisme. For de spenningsreisende muliggjør naturen, den er ikke årsaken.
Kulturbasert turisme er neste segment Mehemetoglu (2007) nevner. Der er det kulturen, i stedet for naturen, som er årsaken til strømmen av turister til en bestemt destinasjon. Siste segment er sol- og badeferier, der en faktisk er avhengig av naturen, men den blir ikke betraktet som en del av den naturbaserte turismen.

Med skyssbåten fra Litle Færøyna


Til slutt snakker Mehemetoglu (2007) om fenomenet geoturisme. Det blir definert som en form for turisme som tar vare på, forsterker og fremhever destinasjonens egenart, miljø, kultur, estetikk og kulturarv. Geoturisme blir sett på som en type turisme som gir tilbake til lokalsamfunnet og som en bærekraftig turisme. Det kjennetegnes også ved at det gir turistene en kvalitetsopplevelse, som generer til gjenbesøk, det bidrar til økonomi i lokalsamfunnet, involverer både turister og lokale og til slutt styrker det integriteten til destinasjonen.
Litle Færøyna


I Solund følte jeg meg i aller høyeste grad som en geoturist, der lokalsamfunnet, naturen og kulturen stor i høysetet.

Litteratur:
Mehemetoglu, M. (2007). Naturbasert turisme. Fagbokforlaget

Foto:

Thea Foss von Ahnen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar