tirsdag 5. mars 2013

Vigdalen



Hele B2 friluftsliv var i februar på en todagers tur til Vigdalen, i Jostedalen. Målene for turen var redning i skred, og veivalg. Vi brukte første dagen på redning og andre dagen på veivalg, hvor vi var på topptur på Buskrednosi. Jeg har valgt å bruke dette blogginnlegget til å skrive om søkelinje med søkestang. Vi fikk erfare hvor vanskelig det var å finne skredtatt uten S/M.

Aller først utfører man et overflatesøk der man går over skredet, og ser etter votter, hender, fingre o.l. Om man ikke finner den savnede, setter man i gang med søkestengene, i en søkelinje. En tar utgangspunkt i eventuelt medrivningspunkt, eller ved eventuelle funn i overflatesøket og lager en primær søketeig for å avgrense.  Det kan være lurt å markere ytterpunktene før man begynner, til senere.
Lederen i gruppa organiserer en linje, der en står fingertupp mot fingertupp, og står selv på en av endene for å ha oversikt, ifølge Horgen (2010).
Foto: rødekors.no


 Videre sier Horgen at alle deltakerne i søketeigen skal utføre et såkalt trepunktssøk.  Det vil si at hver og en søker i tre punkter. En står med skulderbreddes avstand mellom bena, søker først ut på siden ved venstre fot, deretter midt fremfor seg og tilslutt fremfor høyre fot.
Hvert trepunktssøk avsluttes med å hvile søkestangen mot skulderen, slik at søkelinjeleder ser når alle er klare til å ta ett steg frem, ca 70 cm. Det er svært viktig at avstanden mellom søkene ikke overstiger 75 cm på overflaten, da kan man få lommer som ikke blir gjennomsøkt. Søkestangen skal stikkes rett ned, og det er viktig å ha votter eller hansker på hendene. Ellers kan fuktighet fra hendene fryse til is på søkestangen forteller Horgen (2010). En søker 1,5 – 2 meter dypt.


Mens en søker er det viktig å være oppmerksom, konsentrert og lytte etter lyder. Videre sier Horgen (2010) at ved funn er det viktig å la søkestangen stå, og rope funn, slik at graveteamet kan komme til raskt. Vi hadde flere skredscenarioer, og brukte lang tid på å finne sekkene som var gravd ned uten S/M. Lærdommen må være å aldri utsette seg selv for skredfare, og hvertfall ikke uten S/M!

Litteraturliste:

Horgen, A. 2010. Frilufsveiledning vinterstid. Høyskoleforlaget, Kristiansand

Foto:
rødekors.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar